Viktigt angående timanställda.
Inlägget publicerades: december 13, 2018
Senast uppdaterat: augusti 16, 2022
Det här med ”timanställda” – vad gäller egentligen kring dem?
Jag kan inte räkna på mina fingrar eller tår hur många gånger en arbetsgivare sagt till mig, när man exempelvis ska upprätta en turordningslista eller allmänt inventera arbetstagarstocken, att de ”har bara två tillsvidare, resten är timanställda”. Timanställda? Vad är det för anställningsform?
Vi ska nu gå igenom vad som faktiskt gäller kring detta.
Tidsbegränsat anställda
Utgångspunkten i lagen om anställningsskydd (LAS) är att en anställd är tillsvidareanställd om ”inget annat anges”. Detta innebär att vill man ha en anställd för en kort tid, ska man skriva ett avtal om tidsbegränsad anställning. Jag säger ”skriva” då jag med värme rekommenderar just skriftlighet, eftersom bevisbördan för att något avtalats i detta sammanhang ligger på arbetsgivaren.
Observera att jag i denna framställning utgår ifrån LAS, och inte tar hänsyn till specialbestämmelser som kan finnas i era respektive kollektivavtal. Kontrollera därför alltid era kollektivavtal när ni ska anställa.
De tidsbegränsade anställningsformer som finns enligt LAS anges i lagens 5§ och är:
- Allmän visstidsanställning
- Vikariat
- Säsongsanställning
- Anställning av arbetstagare som fyllt 67 år
Notera att provanställning inte finns med i denna lista, och det är för att det är en specialare som har en egen paragraf, och som syftar till att löpa vidare i en tillsvidareanställning. Provanställning kommer inte gås igenom vidare i denna framställning.
Man kan anställa samma person i tidsbegränsade anställningar sammanlagt i 24 månader under en femårsperiod. Därefter omvandlas anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning, om personen fortsätts anställas.
”Timanställning”
Observera att listan ovan är uttömmande vad gäller former för tidsbegränsat anställda enligt LAS – ”timanställning”, ”projektanställning”, ”intermittent anställning” o.s.v. är oftast omedvetna omskrivningar för ”allmän visstidsanställning” – om arbetsgivaren har tur. Har man otur är den ”timanställde” i själva verket tillsvidareanställd på deltid och kräver alltså en saklig grund för att kunna sägas upp. Huvudregeln – om inget annat angivits var ju enligt ovan tillsvidareanställning eller hur?
Skriv avtal!
Om pulsen ökat nu när du inser att det springer runt ”timanställda” utan skriftligt avtal hos er, så tycker jag ändå att du ska lugna dig. Det blir oftast inga problem.
– Gå igenom vilka arbetstagare ni har hos er, se till att de anställda som de facto enbart kommer in då och då och arbetar med timlön, får ett skriftligt avtal för ”allmän visstidsanställning” inom en viss tidsperiod. Gäller det bara en vecka, eller ett projekt ni vet kommer ta minst tre månader, skriv den tidsperioden.
– Se till att tidsperioden utformas så att ni skriver ”från datum x, dock längst till och med datum y”. Skriver ni så har ni förbehållit er möjligheten att kunna säga upp personen innan överenskommen tidsperiod är slut.
Ha som rutin hädanefter att alltid skriva avtal med alla som kommer in och arbetar. Då får ni koll på hur länge personen arbetat hos er och ni undviker potentiellt tjafs om huruvida personen är tidsbegränsat anställd eller tillsvidareanställd på deltid.
Ni som är medlemmar i MVR har möjlighet att kontakta mig och mina kollegor och ställa era juridiska frågor.
/Vanessa von Zweigbergk, bolagsjurist
Mekaniska Verkstädernas Riksförbund
MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.
Automatiska uppdateringar?
Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.