Hälften av varslen hittar vi inom industrin

Inlägget publicerades: september 10, 2020

Senast uppdaterat: februari 27, 2023

När Arbetsförmedlingen i måndags presenterade veckans varsel framkom det att antalet steg förra veckan och 2 162 personer berördes. Hälften av varslen hittar vi inom industrin.

Mellan 24 och 30 augusti varslades 2 162 personer om uppsägning. Det är 1 753 fler än föregående vecka och flest antal sedan midsommar. Ungefär hälften av varslen skedde inom industrin. Totalt har 97 923 personer varslats om uppsägning sedan början av mars.  Vilket är fler än under finanskrisen 2008.

Eftersom att vi nu kommit en bit in i coronakrisen har Arbetsförmedlingen nu kunnat sammanställa en preliminär uppföljning på hur många av vårens varsel som faktiskt lett till uppsägningar. Under mars och april varslades 69 188 personer om uppsägning. Tre månader efter de varslen hade 53 procent av dessa blivit uppsagda. 20 procent av de varslade har varit arbetslösa någon gång under de tre efterföljande månaderna från lagt varsel. Under finanskrisen var motsvarande siffra 16 procent.

Flest drabbade inom industrin

Andelen som blivit uppsagda och arbetslösa varierar mellan olika branscher. Flest uppsagda återfinns inom hotell- och restaurangnäringen, men på andra plats kommer tillverkningsindustrin.

– En förklaring till de högre varslen kan vara att semesterperioden är över och företag drar igång och ser över sin verksamhet. Osäkerheten är stor och de kommande veckorna kommer att visa hur krisen kommer att utvecklas, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen och fortsätter:

– Vi ser tecken på att ekonomin kommer igång, det är fler som lämnar Arbetsförmedlingen än som skriver in sig. De som snabbt kommer tillbaka i jobb är de som har en utbildning och redan är etablerade på arbetsmarknaden.

Mellan 31 augusti och 6 september skrev 15 635 personer in sig som arbetssökande. Det är betydligt fler än föregående vecka. Andelen arbetslösa är dock något lägre, 9,1 procent, då fler lämnar Arbetsförmedlingen för arbete och utbildningar som nu startar under hösten.

På MVR hoppas så klart att våra medlemmar inte är med i denna statistik.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!