Härryda Smide investerar stort mitt i pandemin

Inlägget publicerades: november 11, 2020

Senast uppdaterat: februari 27, 2023

MEDLEMSREPORTAGE
Att vi är mitt uppe i en rådande pandemi är inget vi märker av när vi ringer upp Härryda Smide, ett av våra medlemsföretag i Göteborgstrakten. Gänget på Härryda Smide investerar istället stort i nya maskiner till sin CNC-park och har en ljus syn på kommande året.

Andreas och Mats Carlson som idag driver Härryda Smide ser ljust på framtiden och har inte märkt av pandemin i någon större utsträckning. Ett par leveransproblem i våras men idag flyter beställningarna och jobben på i god takt. För tillfället byggs det även väldigt mycket i Göteborgsområdet, vilket självklart hjälper till att hålla en jämn ström av olika beställningar.

Istället upplever dom att ”oroligheterna” har öppnat upp för lite mer gemenskap i branschen, tidigare konkurrenter blir samarbetspartners och alla hjälps åt och kan dra nytta av varandra. Nyligen gick dom ihop med Martin Karlsson som ensam har 40 års erfarenhet av svets och svarv från Säve Mekaniska. Det innebär en satsning, delvis på en ny marknad, men även för att kunna utöka den egna produktionen i befintliga uppdrag. Med Martin i verkstaden hittar vi idag tre svarvar och två fräsar som kompletterar tidigare utrustning och befintlig personal. Totalt har Härryda Smide ett 15-tal kunniga och trevliga arbetare i verkstaden och ute hos kunderna finns det ett 20-tal montörer som tillsammans skapar ett rejält stålteam med en omfattande kompetens.

Härryda Smide utför i huvudsak stålbyggnadsarbeten med alltifrån hissar, trappor och räcken till hela stommar och broar. Med Martins kompetens med fräs och svarv så har det även blivit en del andra arbeten av lite andra mått än Härryda Smide normalt levererar.

Det är inte helt ovanligt att jag får ner 300 färdiga komponenter i en och samma låda, skrattar Martin och refererar till dom tandimplantat som levererades nyligen.

När det är full rulle i verkstaden och bland montörerna så tar dom hjälp av dotterbolaget Testservice som monterar och servar mycket aluminium och rostfritt. Även på MVRs Forum på Facebook har de kunnat hitta och dela med sig av en del tips.

På deras LinkedIn hittar vi flera artiklar med nöjda kunder som står framför sina färdiga byggen. När ni går in där och kikar så rekommenderar vi att ni tar en titt på bron som länkar ihop den nya och gamla delen av Drottning Silvias barnsjukhus som de under sommaren tillverkade, levererade och monterade på plats.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!