Helautomatiserad tillverkning av pelare och balk.

Inlägget publicerades: oktober 13, 2017

Senast uppdaterat: oktober 13, 2017

Efter två dagar är vi nu tillbaka från vårt studiebesök på Voortman i Nederländerna. Intensiva dagar med visning av den senaste tekniken både på Voortman Experience center och på två stålbyggnadsverkstäder med automatiserade kap- och borrlinor med en kapacitet på 30.000 ton om året. Imponerande anläggningar! Vi fick även se the Fabricator – svetsroboten som tillsammans med en kap- och borrlina möjliggör helautomatiserad tillverkning av pelare och balk. Finslipning pågår för att öka hastigheten och utöka möjliga svetslägen. Till våren 2019 beräknas the Fabricator vara färdig för marknaden.

Pressade priser på pelare och balkar.

Helautomatisering av balk- och pelartillverkning kommer att pressa priserna rejält och kräva anpassning av verksamheten hos dagens stålbyggnadsföretag. Att konkurrera med manuell tillverkning blir i slutänden omöjligt. Utan stora investeringar kommer man tvingas rikta in sig på service, reparationer, underhåll och montering eller möjligtvis finsmide. Men, skulle det inte vara roligare att vara en del av Industri 4.0? En fördel med helautomatisering är att låga lönekostnader per tillverkat ton gör att konkurrensnackdelen från låglöneländer minskar och istället blir transportavstånd och stabil elproduktion några av de viktigaste faktorerna för att kunna hålla kostnaderna låga och intäkterna höga.

Var med på tåget!

De flesta av MVRs medlemsföretag har mellan 4 och 25 anställda vilket gör en så stor investering som detta innebär orimlig. Å andra sidan är vi många så skulle ett alternativ kunna vara att skapa en medlemsägd tillverkningsanläggning?

Vi hann även med sociala aktiviteter som middagar, barhäng och sist med inte minst Sveriges VM-kvalmatch mot Holland i fotboll. Tack till alla deltagare, trevligt och kul!

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!