Hur undviker ni att bli drabbade av stöld?

Inlägget publicerades: mars 29, 2018

Senast uppdaterat: september 2, 2022

Stölder är en av de vanligaste försäkringsskadorna i Sverige. Det är även vanligt med nedsättning eller avslag på grund av felaktig förvaring samt att du som medlem förlorar mycket arbetstid på hanteringen. Försäkringsbolagen kräver alltid kvitton och polisanmälan. Har man blivit drabbad en gång är det vanligt att tjuvarna kommer tillbaka då de vet att man har köpt ny egendom.
Försäkringsbolagen funderar på att strama åt reglerna för hur handverktyg förvaras. Vi kan likna det med när bärbara datorer kom – på grund av enorma stölder ändrade man dem till stöldbegärliga och vi försäkringstagarna fick lära sig att inte lämna dem i bil etcetera.

Nedan kommer några tips i hur du förvarar företages egendom i bil och på arbetsområde.

 • Töm bilen innan någon annan gör det åt dig.
 • Lämna aldrig egendom obevakad – Står ni och lastar in och ut ur bilen så se till att någon alltid har koll på egendomen. Vanligt med avslag i försäkringen här.
 • Använd bilar där man inte ser in, dvs lätta lastbilar ska inte ha glasrutor i skåpdelen
 • Parkera alltid i en omgivning med övervakning eller då många människor rör sig. Spärra de flyktvägar som kan finnas, håll koll så att inte staket eller liknade brutits upp i förväg.
 • Använd värdeskåp om ni måste förvara verktyg i bilen eller kvar på arbetsområdet.
 • Kom ihåg säkerhetsföreskrifter på arbetsområdet, det är många som har tillgång till samma yta. Vanlig nedsättning vid skada att man inte kan styrka inbrott
 • Upprätta rutiner på arbetsplatsen för att hålla god ordning.
 • Inför semestrar, helger eller längre paus i entreprenaden, lämna över huvud taget ingen egendom på arbetsområdet, töm arbetsplatsen innan ni lämnar.
 • Förvara aldrig nycklar i bilen – Har ni förtroendet att ha kunders nycklar? Bevara dem som er dyraste och finaste ägodel och lämna dem absolut inte i bilen.
 • Gå gärna årligen över ert inbrottsskydd och era rutiner för arbetsledare och underentreprenörer i hur de förvarar er egendom utanför verkstaden.
 • Använd er av SmartDNA för att stöldskyddsmärka er egendom. Se även till att skylta med detta på arbetsområde.

Stölder kan även ske internt på företaget, se till att använd Smart DNA på dina verktyg samt informera personalen. Detta kan avskräcka från att stjäla.

MVR samarbetar med Säkra Stenstaden gällande medlemmarnas företagsförsäkringar. Efter påsk får alla medlemmar ett utskick med information om hur man på enkla sätt kan undvika att bli drabbad av stöld, både ur bilen men även på arbetsområdet.

För mer information om MVRs populära verkstadsförsäkring, klicka här.

Kontakta gärna Säkra om ni har några frågor.

stenstaden@sakra.se 060 – 61 25 30

 

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!