Svenska industriföretag ersätter asiatiska leverantörer med europeiska

Inlägget publicerades: augusti 29, 2022

Senast uppdaterat: september 2, 2022

Strålkastarljuset riktas nu bort från Kina och Asien.

Business Sweden har presenterat en ny undersökning som kartlägger hur de svenska industriföretagen omorganiserar sina leverantörsnätverk i utlandet. Trenden är tydlig: strålkastarljuset riktas från Kina och Asien mot Europa för att säkra försörjningen av insatsvaror till produktion i Sverige. ”Undersökningen vittnar om att europeisk industri står på ny grund” säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

Över 300 svenska industriföretag har deltagit i en undersökning för att kartlägga varifrån företagen gör sina inköp av utländska insatsvaror och hur deras leverantörsnätverk i utlandet håller på att förändras. Resultatet visar på en tydlig trend – allt fler företag ökar inköpen i Europa, delvis på bekostnad av leverantörer i Kina och övriga Asien.

– Asien har länge varit en stark leverantörsmarknad. Men det är inte längre självklart att insatsvarorna kommer från Kina eller Vietnam. Resultatet visar att industriföretagens fokus flyttas mot Europa som blivit det nya förstahandsvalet, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

Så mycket som hälften av de intervjuade företagen har underleverantörer i Kina idag. Men flertalet faktorer driver nu på en våg av omallokering av inköpen mellan olika utlandsregioner.

Automatisering och stigande löner i Asien, dyrare transporter, ökade risker och klimatpåverkan från långväga leveranser samt den rådande geopolitiska osäkerheten är centrala drivkrafter.

– Pandemin och kriget i Ukraina har orsakat omfattande störningar. En redan pågående regionalisering av företagens produktion och handel med industrivaror har därmed fått en extra knuff. Devisen idag är att kortast avstånd vinner, fortsätter Lena Sellgren.

Sverige och Europa har nu chansen att ta tillvara på trenden och säkra leverantörskompetens i branscher som är kritiska för den gröna omställningen.

– Resultatet från intervjuerna bekräftar att förskjutningen i företagens leverantörsnätverk mot Europa kommer att bli påtaglig de närmaste tre åren, avslutar Lena Sellgren.

Få hela översikten över undersökningens resultat här.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!