Nya skatteregler – drivmedel och bilar

Inlägget publicerades: maj 17, 2018

Senast uppdaterat: maj 17, 2018

Tillsammans med Circle K vill informera om att den 1/7- 2018 genomförs en stor förändring som rör dig som köper bilar. Bonus Malus kallas det nya systemet som antingen ger en bonus eller en ökad skatt på de fordon som du köper. Man kan få upp till 60.000 kr i miljöbonus om man köper en elbil, men det blir istället dyrare att köpa en bil som går på bensin eller diesel. För en personbil med dieselmotor kan det bli upp till 7.000 kr mer i skatt. Det nya Bonus Malus systemet ersätter den tidigare Supermiljöbilspremien.

Förslaget rör bara nya bilar som registreras efter den 1/7 och den eventuella bonusen betalas ut till konsumenten efter sex månader. Den högre skatten läggs däremot på bilen under de tre första åren men efter år fyra är skatten betydligt lägre.

Vilka siffror är det som gäller?

Bonusen eller straffskatten (Malus) baseras på gram CO2 bilen släpper ut per kilometer. Bonusen går från max 60.000 kr till minst 10.000 där man räknar på utsläpp från 0-60 gram CO2 per kilometer. En ren elbil som har noll i värde ger då 60.000 kr i bonus. En gasbil som då exempelvis har 60 gram CO2 per kilometer ger 10.000 kr i bonus. Bonusbeloppet får vara max 25 % av bilens värde. Detta ska då finansieras av en högre skatt på bensin och dieselbilar.

På samma sätt räknas skattehöjningen. På de bilar som har en utsläppsnivå över 95 gram Co2 betalar man 82 kr. Går man över 107 gram stiger skatten till 107 kr. Utöver det får dieselbilar dessutom ett miljötillägg på 250 kr. Som sagt gäller dessa skatter från år ett till år tre. Några exempel är en Volvo XC60 D5 AWD automat, diesel, som idag har en skatt på ca 2.800 kr, med det nya förslaget ökar skatten till 6.700 kr år ett till tre. År 4 kommer skatten sjunka till 3.800 kr.. Tittar man istället på en lite större bil, Mercedes Sprinter 319, så är höjningen 11.000 kr de tre första åren! Men år fyra så blir den märkligt nog 1.200 kr billigare än idag. Utöver dessa förändringar tillkommer det även en förmånsbeskattning på väg- och trängselavgifter för tjänstebilar vilket kommer innebära en betydligt högre kostnad för tjänstebilsföraren. Denna förmånsbeskattning gäller oavsett om man kör elbil eller diesel.

Det kan tyckas vara lite ologiskt att man väljer att beskatta nya bilar så högt eftersom det kan leda till en inbromsande effekt i förnyelsen av bilar. Folk kan i större utsträckning välja äldre bilar då de inte påverkas vilket sin tur kan innebära att det inte blir en så positiv miljöpåverkan.

Vad ska man tanka?

MVR har samarbete med Circle K som erbjuder bra avtal på drivmedel, men även möjlighet att ladda elbilar. Nyligen släppte Circle K en stor nyhet med att man ska bygga ett nät av de nya så kallade HPC-laddarna. Det är en ny standard av snabbladdare som är ett joint venture mellan de större fordonsproducenterna i Tyskland. De kommer att ha en styrka på upp till 350 kW, vilket innebär att du kan ladda en bil på mindre än 10 minuter. I Sverige planeras ca 30 stationer utmed de största vägarna.

Nu får alla medlemmar i MVR extra rabatter på Circle K!

Under juni, juli och augusti så får alla förhoppningsvis en solig sommar men även ytterligare 10 öre rabatt på alla drivmedel! Har ni inget Circle K Företagskort så passa på att ansöka om ett med hjälp av ansökan under MVRs medlemssidor. Har ni redan kort men vill koppla på rabattavtalet så kan ni ringa till Kundservice på 08-4296300.

Glad sommar önskar Circle K!

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!