Påminnelse! Sista datum 15 mars.

Inlägget publicerades: mars 12, 2024

Senast uppdaterat: mars 12, 2024

I avtalsrörelsen 2023 presenterade Teknikarbetsgivarna och IF Metall en ny regel gällande ansökningar om föräldraledighet under huvudsemesterperioden juni till augusti.

Syftet med den nya regeln är att underlätta för arbetsgivare att planera verksamheten inför olika ledigheter under sommarperioden.

De viktigaste punkterna i den nya regeln är:

  • Arbetstagare som önskar föräldraledighet under perioden juni till augusti måste lämna in sin ansökan senast den 1 april.
  • För att detta ska gälla måste arbetsgivaren tydligt begära att en ansökan om föräldraledighet ska inkomma senast den 15 mars.

Om det finns särskilda skäl får arbetstagaren lämna in ansökan senare än den första april eller ändra en befintlig ansökan. Detta bör dock göras så snart som möjligt och bedöms från fall till fall. Exempel på särskilda skäl inkluderar vanligtvis förändringar i förutsättningarna för barnomsorg, medan justeringar för en partners semesterplan eller ändrade resplaner normalt sett inte betraktas som sådana skäl. Vid tillämpning av föräldraledighetslagen måste arbetstagaren vanligtvis anmäla föräldraledighet till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller så snart som möjligt om detta inte är möjligt.

Om arbetsgivaren inte begär besked tillämpas föräldraledighetslagens bestämmelser som innebär att föräldraledighet ska anmälas till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!