Vad ska egentligen CE-märkas enligt SS EN 1090-1?

Inlägget publicerades: mars 8, 2017

Senast uppdaterat: januari 5, 2023

Vet du vad som ska CE-märkas?

När det gäller omfattningen av SS EN 1090-1 så faller ett stort ansvar på tillverkarna att veta vilka bärverksdelar som omfattas och alltså ska CE-märkas och vilka som inte omfattas.

En ny teknisk rapport finns nu tillgänglig på SIS-webbplats som stöd i ditt beslut.
Den tekniska kommittén inom den europeiska standardiseringsorganisationen CEN som ansvarar för SS EN 1090-1 (CEN-TC135) har därför på uppdrag av Europakommissionen tagit fram en teknisk rapport som förtydligar både vad som omfattas och vad som inte omfattas. Rapporten har sedan genomgått en röstningprocecedur i de nationella speglingskommittéerna som finns i respektive EU-lands standardiseringsorganisationer och är nu godkänd för publicering.

Rapportens giltighet är omdiskuterad

Viktigt att framhålla är att Europakommissionen i vissa fall inte håller med om allt som står i rapporten, där det bland annat ges listor både på vad som ingår och vad som inte ingår. Boverket ser inte heller denna tekniska rapport som ett juridiskt dokument. Men, det är det enda i nuläget som ger råd mer utförliga råd kring omfattningen av SS EN 1090-1 och vad som ska CE-märkas eller inte enligt nämnda standard.

Tänk på…

Tänk på att Europakommissionens uttalanden står högst och därefter Boverket så dubbelkolla alltid Europakommissionens FAQ31 och Boverkets webbplats. När det är oklart vad som gäller är det upp till dig som tillverkare att göra rätt.

Rapporten TR 17052:17 publicerades 21 februari av SIS. Är du medlem i MVR har du rabatt på SIS (logga in i inköpsportalen) och möjlighet att kontakta oss för rådgivning i dessa frågor.

Läs mer om CE-märkning enligt EN 1090-1 >>

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!