Visuell kontroll av svetsförband

Inlägget publicerades: februari 21, 2018

Senast uppdaterat: juli 6, 2022

Visuell kontroll kan ses som något av en grundkontroll vid svetsning, men är kanske den allra mest väsentliga metoden för att kontrollera svetsförband.

Flera produktstandarder, exempelvis EN 1090 som gäller för bärande stålkonstruktioner och EN 15085 som gäller för järnvägsfordon, ställer krav på att samtliga svetsförband skall kontrolleras visuellt.

Det som kännetecknar visuell kontroll är att den går relativt snabbt att utföra och att den normalt inte kräver någon avancerad och kostsam utrustning. Utseendet på en svets säger mycket, dock inte allt! Det som kan verifieras/detekteras med hjälp av visuell kontroll är mått, form och ytbrytande diskontinuiteter. Begränsningarna ligger i att diskontinuiteter under ytan, i svetsens inre ej kan detekteras.

Hur effektiv den visuella kontrollen blir är i högsta grad avhängigt av kompetensen hos den som kontrollerar. Kunskap i ritningsläsning och i synnerhet svetsbeteckningar och dess innebörd är väsentligt – Likaså att kunna upptäcka och identifiera olika typer av diskontinuiteter. Här kommer förutom kunskap även synskärpa in i bilden!

Kvalitetskrav på ritningsunderlag anges idag genom att referera till en kvalitetsnivå (svetsklass) enligt ISO 5817. På stålbyggnadssidan anges en utförandeklass (EXC), vilken i sin tur kopplar till ISO 5817. Denna standard är av central betydelse för alla som utför visuell kontroll, då standarden anger detaljerade acceptanskrav för alla diskontinuiteter som kan verifieras med hjälp av visuell kontroll.

Såväl EN 1090 som EN 15085 kopplar till olika nivåer av ISO 3834, vilken ställer krav på att tillverkaren skall verifiera kompetensen hos alla som utför visuell kontroll av svetsförband. Det är ofta praktiskt om denna kunskap finns hos alla svetsare, så man själv kan kontrollera sitt arbete eller än bättre att man kontrollerar varandras arbeten.

För att möta behovet av kompetens på detta område kommer ett antal utbildningar att arrangeras på några olika orter i Sverige. Utbildningen ger lämplig kompetens för att visuellt kontrollera svetsförband och kan även styrka kravet på verifierad kompetens i ISO 3834.

Deltagarna ges under utbildningen kunskap i att självständigt utvärdera kvaliteten hos svetsförband med hjälp av visuell kontroll. Detta innefattar att kunna identifiera och särskilja olika typer av svetsdiskontinuiteter, kunskap kring svetsbeteckningar på ritning, acceptanskrav för svetsförband samt kännedom om mätdon/mätteknik. Efter avslutad utbildning genomförs ett prov, med omfattning enligt nedan. För godkänt resultat erfordras minst ett resultat av 70 %. Kursintyg utfärdas efter genomgången utbildning.

För kursprogram och kursavgift klicka här. (öppnas i ny flik)

/Anders Kihlander, Kihlander Engineering

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!