Rekordår för svenska underleverantörer!

Inlägget publicerades: november 28, 2017

Senast uppdaterat: september 16, 2022

Det råder en fortsatt positiv framtidstro hos svenska underleverantörer.

Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2017 visar siffror som vi inte har sett sedan 2010 vilket naturligtvis är mycket glädjande.

Antalet företag som ökar sin omsättning ligger på över 60 procent för det tredje kvartalet 2017. Det är fjärde kvartalet i följd där man ligger över 60 procent i ökning. Dessutom visar Underleverantörsbarometern positiva omsättningsförändringar för fjärde kvartalet i rad. Senaste gången det hände var 2010.

De enda negativa siffrorna i undersökningen är att svenska underleverantörer slår larm om brist på arbetskraft. Behovet av kompetens och utbildad arbetskraft har inte varit så högt sedan 2007 – 63 procent uppger att de har problem med att hitta rätt personer för rätt arbetsuppgifter.

Det är oerhört viktigt att Sverige satsar på bra utbildningsinsatser för att industrin ska kunna rekrytera utbildad arbetskraft. Vad gäller antalet företag som avser att öka personalstyrkan under innevarande kvartal så är den 32 procent. Den siffran har legat över 30 procent de senaste fyra kvartalen.

Inför 2018 har 75 procent svarat att de budgeterat med en ökad omsättning och 5 procent med en minskad omsättning. Inför 2017 svarade 69 procent med en ökning och 13 procent med en minskning.

Ytterligare fakta från Underleverantörsbarometern:

  • 63 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Detta att jämföra med 58 procent i förra underleverantörsbarometern.
  • Betydligt mer än hälften av underleverantörerna (61 procent) har ökat sin omsättning tredje kvartalet 2017 jämfört med 64 procent föregående kvartal.
  • 56 procent av företagen bedömer att orderingången ökar under fjärde kvartalet 2017 vilket kan jämföras med 58 procent inför det tredje kvartalet 2017
  • Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under tredje kvartalet minskar från 38 procent till 32 procent. Andelen som planerar att säga upp har ökat från 1 procent till 3 procent.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!