Vad är 3D-printning bra för?

Inlägget publicerades: september 27, 2017

Senast uppdaterat: maj 15, 2023

Additiv tillverkning (Eng. Additive Manufacturing, AM), eller 3D-printning, av metallkomponenter är en spännande, om än fortfarande ganska kostsam, tillverkningsteknik på frammarsch och som kompletterar skärande bearbetning och utökar möjligheterna när det gäller bla:

– Geometrisk komplexitet

Med additiv tillverkning är det möjligt att tillverka komplexa geometrier som är omöjliga att tillverka med traditionella tillverkningsmetoder.

– Konsolidering

Genom additiv tillverkning kan färdiga delar, sk. unibodies, tillverkas som med traditionell tillverkningsteknik kräver tillverkning av flera separata delar och tidskrävande monteringsarbete.

– Rörliga delar

Med vissa AM-teknologier är det även möjligt att tillverka ledade komponenter som skulle vara omöjliga att montera ihop av flera delar.

– Nya material

Värmebehandlingsprocesserna i additiv tillverkning är väsensskild från de i tex gjutning, och ingen typ av kärl behövs vilket skapar möjligheter att arbeta med nya material som tidigare varit svåra eller omöjliga att tillverka.

– Reparationer

Vissa AM-teknologier lämpar sig väl för reparationer genom att lägga på nytt material på slitna komponenter.

– Reservdelslager

Flera stora företag och myndigheter tittar just nu på möjligheten att minska på eller helt eliminera behovet av reservdelslager, och istället bara lagerföra CAD-filer för “print-on-demand”.
För traditionellt tillverkade komponenter kan man med AM sällan konkurrera prismässigt. Men genom omkonstruktion av komponenter utifrån en eller flera av ovanstående punkter går det ofta att öka kundvärdet och därmed räkna hem och få beställningen.


Kan 3d-printing vara något för er? Hör av er till oss för en diskussion om hur ni kan utnyttja dagens industriella AM-teknologi i er verksamhet.

Mattias Unosson, CEO and co-founder, Exmet AB
Tel: +46704934536
Exmet AB utvecklar nya metalliska material och tillverkningsprocesser för metallskrivare och tillhandahåller även tjänster inom tillverkning av prototyper och demonstratorer. Med ett eget industriellt AM-system av senaste modell samt tjugo års erfarenhet inom AM, i kombination med hög kompetens inom tekniska beräkningar och optimering, är vi unika i Sverige.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!