Transporter – Vilket ansvar har du?

Inlägget publicerades: augusti 24, 2019

Senast uppdaterat: september 2, 2022

När du anlitar en transportör, är risken stor att varor skadas eller försvinner. Transportören har mest troligt en ansvarsförsäkring men den gäller endast då de är ansvariga skadan. Ersättningen från transportörens försäkring är dessutom begränsad till 150 kr/kg.

Exempelvis: Köper du en maskin som ska fraktas till er verkstad,som väger 2 000 kg så är ersättningen begränsad till 300 000 kr – men nyvärdet kan vara miljonbelopp över den begränsade ersättningen.

För att vara säker på att man får ersättning för sitt gods bör man teckna en egen transportförsäkring. Då ingår det mesta som kan hända under en transport utan ansvarsutredning.

Fundera gärna på hur ni levererar era tillverkade produkter till kunder och vad vikten/värdet per transport är. Vem är ansvarig? Du eller köparen?

När du själv transporterar

Levererar ni varor för egen hand med egna fordon behöver ni också en transportförsäkring. Ni som har MVRs medlemsförsäkring har detta skyddet upp till 400 000 kr per transport.

Vill vi veta mer? Kontakta våra rådgivare:

Säkra Stenstaden AB
Tel: 060 61 25 30

stenstaden@sakra.se
www.mvr.sakrast.se

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!