Vad gör du om din viktigaste maskin går sönder?

Inlägget publicerades: juni 9, 2017

Senast uppdaterat: september 2, 2022

Oplanerade stillestånd av maskiner kan få enorma konsekvenser. Underhåll som gör att onödiga skador inte inträffar är därför nödvändigt och en försäkring som går in när skadan är framme kan vara räddningen för företaget.

För att undvika stillestånd av maskiner bör man göra en riskanalys, identifiera nyckelmaskiner, upprätta en underhållsplan samt en plan för vilka alternativ som finns i händelse av stillestånd. Ha reservdelar i lager eller teckna ett serviceavtal så du snabbt får hjälp. För att förebygga skada på maskin är det viktigt med regelbundet underhåll. Följ underhållsplanen så att ingenting missas. 40% av alla skador orsakas av handhavandefel, utbilda därför all personal i hur maskinerna ska hanteras.

Maskinförsäkring

För att reda ut begreppen först:
Maskinerier = All egendom företaget äger
Maskiner = De maskiner som används i verksamheten/produktionen

Alltså är alla maskiner först och främst en del av företagets ”maskinerier” rent försäkringstekniskt. Maskinerier försäkrar man alltid till värdet av all egendom som företaget äger, dvs alla inventarier, maskiner, material, möbler med mer ska räknas med.

Vad är då maskinförsäkring egentligen?
Maskinförsäkring ersätter inifrån kommande skada på en enskild maskin. När maskinen bara går sönder av sig själv. Detta kan få enorma konsekvenser som till exempel produktionsstopp.

Bäst är förstås om man lyckas undvika skador överhuvudtaget, men se till att du har tecknat maskinavbrott, så ni får ekonomisk hjälp vid stillestånd (ingår i MVRs medlemsförsäkring, du har väl tecknat den?)

För mer information – kontakta våra rådgivare på stenstaden@sakra.se, tel: 060 61 25 30 eller läs mer på www.mvr.sakrast.se

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!