Vilka känner du som vill och kan hjälpa till?

Inlägget publicerades: augusti 17, 2017

Senast uppdaterat: september 12, 2017

Föreställ dig att du sitter på kontoret och har ett viktigt beslut att fatta. Du har dragit lite på det för att det saknas en klockren lösning. Du står inför ett dilemma. Eftersom du skjutit upp det är det bråttom. Du vet helt enkelt inte hur du ska gå vidare.

Tänk om du hade någon att kontakta

Det skulle verkligen vara bra att kunna bolla med någon. Gärna någon som varit i en liknande situation. Eller bara bolla med någon för komma fram till hur man ska tänka i ett dilemma, där inget av alternativen blir bra.

Ett välutvecklat nätverk kan bidra med lösningar

Det har visat sig att skickliga nätverkare kommer vidare snabbare om och när de nyttjar sitt nätverk. Det kan faktiskt vara så enkelt att när ett problem eller behov uppstår så associerar man till en person. Så en intressant förmåga att titta närmare på är att associera. Men hur går det till?
Frågan skickliga nätverkare ofta ställer sig är ”Vem kan hjälpa mig med detta?”
Medan andra företagare ofta kommer till slutsatsen att de inte har någon i sin egen organisation med den nödvändiga kompetensen. Så de får lösa uppgiften själv.

Övning: Utöka och fördjupa relationerna i nätverket

Kartlägg ditt nätverk – kolla vilka kontakter du har som favoriter i telefonens kontaktlista och kolla LinkedIn. Sortera dem efter kompetens. Skriv ned dina slutsatser på ett A4 papper eller som en notis i din smartphone.

Linkedin-expert

Foto: Tommy Jansson

Finn någon att kontakta – Välj ut ett vardagsproblem* och ställ dig frågan ”Vem kan hjälpa mig med detta?” *) Exempel på vardagsproblem: Finna en resurs företaget saknar. Dilemma ang anställning vs uppsägning. Hantera ett svårt samtal. Få ett svar på en specifik fråga utanför ditt eget kompetensområde osv.

Kom i kontakt med fler personer – Gå på seminarier och utbildningar. Mingla med deltagarna. Ta med visitkort. Fråga om de vill umgås som kontakter på LinkedIn och Facebook.

Värm upp befintliga kontakter – Ring en gammal kontakt. Skriv ett personligt meddelande. Lyssna och fråga om du kan hjälpa till. Den som hjälper har lättare att få hjälp.

Inbjudan till webbinarium: Så lyckas du med företagande

MVR bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium för att lära dig mer om fördelarna med nätverkande för ditt företag. I detta webbinarium delar Björn Uppfeldt, MVR, och Olle Leckne, professionell nätverkare, med sig av erfarenheter och ger tips för hur man lyckas med nätverkande. Vi vill inspirera och hjälpa MVRs medlemmar och andra intresserade, att dra nytta av nätverkande.

Datum och tid: 5 september, kl 9:00-10:00.

Olle-Leckne
Författare: Olle Leckne. Professionell nätverkare och LinkedIn-expert.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!