Hur kan byggbranschen minska sina CO2-utsläpp?

Inlägget publicerades: oktober 3, 2019

Senast uppdaterat: november 30, 2022

I World Green Building Councils senaste rapport (Bringing embodied carbon upfront) ges följande principer för att minska byggbranschens CO2-utsläpp. 

  1. Förhindra – det vill säga överväg behovet av byggnadsverket. 
  2. Reducera och optimera – minimera materialbehovet och välj material med låg miljöbelastning under en hel livscykel med hänsyn även tagen till de boende. 
  3. Planera för framtiden – analysera framtida behov. Maximera möjligheten för underhåll  och säkerställ flexibilitet så att byggnaden går att anpassa till nya behov. Projektera för nedmontering och framtida återanvändning. Välj material som kan återvinnas och är lätta att separera. 
  4. Kompensera för de koldioxidutsläpp som kvarstår.

Med stål kan du bygga med stora spännvidder som skapar flexibilitet och möjlighet till anpassning för nya behov i byggnadens framtida användning. Används skruvförband är stommen lätt att demontera för återanvändning någon annanstans i en annan byggnad eller för återvinning. Stål har dessutom unika egenskaper för återvinning – stål går att återvinna hur många gånger som helst och till mer högkvalitativa material varje gång. Med Grönt Stål så hanterar du även punkt 4.

Rapporten är underskriven av bland andra CEN/TC350.

 

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!