Ny handbok om återbruk av stål i bärande konstruktioner

Inlägget publicerades: juni 16, 2021

Senast uppdaterat: januari 27, 2022

Att återbruka konstruktionsstål är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan från byggandet. En större avsättning för återbrukade stålkomponenter i bärande konstruktioner är möjlig om de kan likställas och ihopblandas med nya komponenter. Detta kräver att de återbrukade komponenternas materialegenskaper verifieras och dokumenteras på ett sätt som uppfyller regelverkets krav. Handboken beskriver hur detta kan göras på ett kostnadseffektivt sätt.

Handbokens del 2 utgörs av en branschstandard, MVR BS04:2021, som ger instruktioner för sortering och klassificering av stålkomponenter för återbruk som ingående produkter i bärande konstruktioner.  Utgående från dessa instruktioner kan ett enskilt företag utveckla egna rutiner för bestämning av stålkomponenters väsentliga egenskaper som uppfyller regelverkets krav på tillförlitlighet. I handbokens del 1, vägledningsdelen, ges bakgrundbeskrivningar och förklaringar till de instruktioner som ingår i MVR BS04:2021. Här ges även förslag på hur en prestandadeklaration enligt SS-EN 1090-1 kan utformas för återbrukat stål.

Läs mer och beställ på Svensk Byggtjänst>>

Handbokens del 2, dvs branschstandarden MVR BS04:2021 kan laddas ner här>>

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!