Ferrapod – ett innovativt gallersystem för en säkrare värld

Inlägget publicerades: september 4, 2020

Senast uppdaterat: februari 27, 2023

Förra veckan var MVR och hälsade på hos en av våra medlemmar Stockholms Verkstads AB, SVAB, för att få veta mer om Ferrapod – deras nyutvecklade patenterade, säkerhetsklassade och flexibla skalskydd.

FerraPod finns som gallerbur, säkerhetsdörrar och fönster- och krypskyddsgaller. Alla möter marknadens allt hårdare säkerhetskrav och mer därtill med SS EN 1627-RC4 klassificering vilket motsvarar svensk skyddsklass 3 och SSF12 klass 4 som till och med är godkänd för militärt bruk till exempel för förvaring av vapen och krigsmateriel.

FerraPod anpassas helt efter kundens önskemål, behov och förutsättningar direkt i deras lokaler. FerraPoden kundanpassas och ritas upp med CAD, samtliga delar laserskärs och nummermärks för montage. Gallret levereras och monteras på plats hos kunden av en certifierad montör, helt utan heta arbeten vilket säkerställer att det inte påverkar varken pågående drift eller ordinarie verksamhet.

Jarmo Sääf utvecklade produkten och driver nu Crowbar Security Solutions ihop med Karolina Butler. Det började med en förfrågan om vad som tillsynes var ett omöjligt problem, att montera ett fysiskt skydd som klarade svensk skyddsklass 3 i en serverhall som samtidigt var i drift.
Sedan dess har beställningarna strömmat in och många känsliga, värdefulla och spännande produkter och platser har skyddats med säkerhetsklassade FerraPod. Deras arbete med projektering och automatiserad tillverkning har även resulterat i en mycket hedervärd finalplats i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens företagstävling Smart Industri.

En svensk tillverkning med globala mål.

FerraPoddörren är byggd i Hardox-plåt och vid låset sitter 12mm förstärkt stål. Gallren består av rör med härdade lösa stänger inuti som förhindrar kapning. Den slutförseglas sedan med unika låsskruvar som bara SVAB, har tillgång till. Själva monteringsanvisningarna är hemliga och finns endast tillgängliga för montören i samband med montage. Inte heller några kundnamn finns tillgängliga utan istället döps projekten noggrant, allt för att skydda kunden.
Förra året kom en ny säkerhetslagstiftning som gör att företagen måste tänka annorlunda för att klara kraven. FerraPod är unik i sin lösning på flertalet sätt och marknaden är stor. Flexibiliteten gör att FerraPod fungerar för att skydda allt från tågväxlar och mobilmaster till serverhallar och containerinnehåll. FerraPod är även återbrukbar genom att den enkelt går att bygga om, bygga till eller flytta.

För att öka tryggheten för kunden, bidra till den svenska industrins fortlevnad och minska miljöpåverkan sker tillverkningen i Sverige av svenska företag med svenskt material. Idag köper man plåt från SSAB och tillverkningen sker hos Luni Metall i Hillerstorp. Ambitionerna är höga och expansionsmöjligheterna stora. Patent finns nu i Sverige, Europa och Nordamerika. Ett gott samarbete med Danmark är etablerat och nu siktar dom även in sig på den norska och finska marknaden. Närmast i kalendern är ett stort samarbete med Containertjänst där vi inom kort förhoppningsvis kommer få se en spännande kampanj.
Vi på MVR önskar Jarmo och Karolina lycka till och hoppas på en inbjudan nästa gång dom ska till RISE för att få vara med och testa vad den går för.

Här kan ni läsa mer om Ferrapod >>

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!