MC-ambulanserna som minskar mödradödligheten i Afrika

Inlägget publicerades: augusti 13, 2021

Senast uppdaterat: augusti 16, 2021

Att ta sig från hemmet till en klinik för att få kvalificerad hjälp på ett billigt och säkert sätt är en stor utmaning på den afrikanska landsbygden. Många kvinnor dör för att man inte kommer fram i tid. Varje dag dör fler än 800 kvinnor för att de blivit gravida. Räknar man endast Kenya så dör 400 av 100 000 mödrar i samband med graviditeten, samma siffra i Sverige är 4. FN:s mål är att mödradödligheten i världen ska minskas till 70 dödsfall per 100 00 förlossningar till 2030.

Eezer Initiativet är ett svenskt nätverk av individer, organisationer och företag som aktivt samarbetar för minskad mödradödlighet på den afrikanska landsbygden. Det saknas ofta transportmedel till sjukvården och det försöker Eezer lösa med hjälp av mc-baserade sjuktransporter. Dessa mc-ambulansvagnar ska klara den svårframkomliga terrängen på den afrikanska landsbygden. MC-vagnarna har tagits fram i samarbete med företagen Industriverktyg, Lundgren Smide och Devex Mekatronik.

Konceptet med motorcykelambulanserna bygger på idéen att använda material och teknik som finns tillgängligt lokalt. Små billiga motorcyklar finns numera tillgängliga överallt i Afrika och materialet till draganordningar och vagnar finns ofta att hitta på den lokala marknaden.

Vi utvecklar lösningar för säkra och billiga transporter mellan hem och klinik. Målet är att konstruktionen ska vara enkel att tillverka lokalt.

I dag rullar flera mc-ambulanser i bland annat Kenya och Tanzania redo för att snabbt transportera gravida kvinnor till närmaste klinik när det är dags att föda. Förutom att rädda liv finns målet att ska skapa arbetstillfällen. Den 16-24 Augusti är det dags för Eezer att göra en uppföljningsresa, på MVR har vi fler involverade medlemsföretag och denna gång kommer bland annat Stefan VD på Olofssons Smedja i Staffanstorp hjälpa till med arbetet på plats.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!