Elprisstödet – detta gäller

Inlägget publicerades: november 11, 2022

Senast uppdaterat: november 11, 2022

Regeringen presenterade den 27 oktober de första detaljerna i det kommande elprisstödet som ska lindra effekterna av de höga elpriserna för hushåll och företag. Elkunder i den norra halvan av Sverige blir helt utan stöd medan elkunder i södra Sverige får ett stöd baserat på den tidigare förbrukningen.

Elprisstödet ger svensk tillverkning ett litet andrum – så mycket är klart. Men det är en kortsiktig åtgärd. Energikostnaderna ser tyvärr ut att förbli höga under en lång tid.

Hur mycket pengar du får bestäms utifrån;

  • hur hög elförbrukningen varit i din nuvarande bostad/fastighets elanläggning under perioden oktober 2021 – september 2022.
  • vilket elområde du bor i.

Räkna ut hur mycket pengar du får;

0,5 kronor x din nuvarande elanläggnings elförbrukning i kWh under oktober 2021-september 2022.

När och hur får du pengarna?

Genom att gå in på ditt elnätsbolags sajt eller titta på dina gamla elräkningar kan du får fram din tidigare förbrukning och räkna ut hur mycket pengar du kommer att få.

När pengarna betalas ut är dock oklart, men preliminärt är det sagt i början av 2023. Regeringen har gett Försäkringskassan och Svenska kraftnät i uppdrag att förbereda för hur elstödet ska betalas ut.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!