EU-lånet; chansen för småföretag att stärka likviditeten

Inlägget publicerades: augusti 19, 2020

Senast uppdaterat: februari 27, 2023

I syfte att stötta europeiska småföretagare har Europeiska Investeringsfonden, EIF gått ut med EU-lånet som ger dig som småföretagare förmånliga lånevillkor där du går i personlig borgen för endast 20% av lånet.

Grundkrav EU-lånet – vilka företag får söka?

Lånet riktar sig till småföretagare, nedan följer grundkraven:

  • Företaget får ha maximalt 9 anställda
  • Maxlån 275 000 kronor
  • Maximal omsättning 20 miljoner kronor
  • Ränta 6,4% – 12%
  • Minst ett bokslut
  • Maximalt 20 miljoner kr i totala tillgångar

Lån med EU-stöd kan stärka likviditeten

Den rådande krisen orsakad av pandemin och dess effekter för näringslivet, har satt småföretagare världen över i ett minst sagt ansträngt läge. Många tvingades till en enorm omställning gällande både produktion och personal för att överleva och anpassa sig till nya arbetssätt. Nu när det börjat bli en del av nya vardagen så ser många goda möjligheter att växa om de bara får rätt förutsättningar. Efter semestern är det nu tyvärr många som tampas med likviditetsproblem, detta kan för vissa vara förödande efter vårens kris och ett lån kan för vissa vara lösningen.

Det är dock tyvärr svårt för småföretagare att få finansiering och även en stor personliga risk som företagaren tar med en full personlig borgen. Som ett sätt att sänka tröskeln har nu Europeiska Investeringsfonden (EIF*) gått ut med ett EU-garanterat företagslån där entreprenören endast behöver gå i personlig borgen för 20 procent av lånebeloppet. Detta som ett sätt att sänka tröskeln för både företagaren och långivaren – då såväl låntagaren som banken tar en mindre risk vid utlåningen. En fördel med lägre risk är också att det kan leda till en lägre ränta jämfört med ett vanligt lån, vilket gynnar företagaren.

Trots att räntorna fortfarande är höga så kan man på detta vis låna för att rädda företagets tillfälliga svårigheter med lägre risk för den personliga ekonomin.

Det finns flera långivare i Sverige som har ansökt och blivit beviljade att vara en del av lånegarantin. Lån med EU-stöd handlar även om mindre lånebelopp, vilket även det ökar chanserna till ett beviljande. Exakt vilken gräns som gäller skiljer sig från olika banker och långivare, men oftast rör det sig om runt en kvarts miljon kronor (250 000 kr).

Själva ansökningsprocessen fungerar precis som ett vanligt lån och det krävs att återbetalningsförmågan i företaget bedöms vara tillräcklig. Då stödet riktar sig till mindre företag får bolaget max ha 9 anställda och 20 milj. i omsättning.

Vilka långivare som blivit beviljade hittar ni här.

*Europeiska Investeringsfonden är specialiserad på finansiering av små och medelstora företag och verkar för att gynna högre sysselsättning i medlemsländerna.

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!