Forum Stålbyggnad 2018

Inlägget publicerades: februari 7, 2018

Senast uppdaterat: augusti 16, 2022

Stålbyggarnas mötesplats för utveckling och konkurrenskraft.

Ett drygt femtiotal Stålbyggare samlades i Stockholm 1-2 februari för att tillsammans lyssna och diskutera aktuella regelverksförändringar och andra relevanta ämnen för det dagliga arbetet som stålbyggare. I år provade vi ett nytt grepp med program från lunch till lunch för att underlätta för tillresande (endast en hotellövernattning). Det underlättar även för deltagare från närområdet som då har möjlighet att åka in till verkstan på morgonen ena dagen och efter lunch dag två.

Regelverk

Mårten Lindström från More10 inledde med att presentera hur övergången från nationella regler till gemensamma europeiska tekniska regelverk har påverkat byggkostnaderna. Därefter följde Ove Lagerqvist från ProDevelopment med en genomgång av kommande förändringar i EN 1090-serien (dvs utförandereglerna för stål och aluminium till byggnader). För tidplan se nedan. Den viktigaste förändringen är att kallformad tunnplåt får en egen utförandestandard. Förändringarna i EN 1090-2 är i huvudsak lättnader.

Tidplan för nya utgåvor ur 1090-serien

 • 1090-1 Bedömning av bärverksdelars överensstämmelse med ställda krav. Om cirka 3 år
 • 1090-2 Stålkonstruktioner. Ny version april 2018
 • 1090-3 Aluminiumkonstruktioner. Ny version senast februari 2019
 • 1090-4 Tekniska krav för kallformade tunnplåtskonstruktioner av stål för tak, golv och väggar. Skulle ha publicerats i mars 2017, stoppad pga finskt överklagande.
 • 1090-5 Tekniska krav för kallformade tunnplåtskonstruktioner av aluminium för tak, golv och väggar. Kom som SS-EN i mars 2017, svensk översättning finns i mars 2018?

Tips & Råd

Innan vi avslutade dagen med mycket trevligt mingel och middag fick vi ett antal föredrag med inriktning på tips & råd i det dagliga arbetet. Hur hanterar man felaktiga föreskrifter från konstruktören, vad behöver ni göra för att varmförzinkningen ska bli bra och vad vill egentligen kontrollanten se och höra?

Juridik

Dag två handlade om entreprenadjuridik med AB och ABT och vad nya dataskyddsförordningen, GDPR, kräver, läs mer här. Vi avslutade dagen med medlemsmöte och lunch.

Medlemsmöte

Medlemsmötet handlade i huvudsak om idéer kring aktiviteter. Förslagen är sammanställda nedan.

Input från medlemsmöte, förslag på medlemsaktiviteter – upplägg och innehåll.

 • Halvdagsseminarier, eftermiddag bättre än förmiddag. Inte måndagar. Vid heldagsaktivitet så är lunch till lunch bra.
 • Personalfrågor
 • Hur hantera ÄTOR?
 • Hur tar man fram en företagspolicy?
 • Arbetsmiljöfrågor – vilka AFS:ar är relevanta?
 • Vad är dina skyldigheter och rättigheter som arbetsgivare?
 • Studiebesök

 Tack till alla föreläsare, utställare och deltagare, vi ses igen nästa år!

//Björn Uppfeldt

 

Mekaniska Verkstädernas Riksförbund

MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.

Automatiska uppdateringar?

Vill du få veckovis uppdateringar från bloggen direkt i inkorgen? Anmäl din epost nedan.

Dela gärna det här inlägget direkt till en kollega eller vän!