Arbetsmiljö, Arbetsrätt, Entreprenad, Företagsnytta, Juridik, Kompetensförsörjning, Medlemsförmån, Regelverk
Vårens juridiska kurser
Att hamna i konflikt med en beställare, kund eller anställd är oftast kostsamt för både ekonomin och energin.
Som medlem i MVR har du då alltid tillgång till snabb och enkel rådgivning av vår juridiska partner CvZ Juridik.
Nedan har vi listat 8 st matnyttiga entimmes seminarium under våren som kommer hjälpa dig både innan och efter problemen uppstår.
Självklart är dessa kostnadsfria för medlemmarna i MVR. Läs mer och registrera din anmälan till utbildningarna nedan.
Diskriminering – hur ska man hantera det?
Lagstiftningen som reglerar hantering och motverkande av diskriminering på arbetsplatsen har genomgått en del förändringar den senaste tiden.
Denna kurs riktar sig till er som vill ha en grundläggande genomgång av diskrimineringslagstiftningen och vad man som arbetsgivare ska tänka på om diskrimineringsanmälningar sker på er arbetsplats.
Vad betyder SAM – systematiskt arbetsmiljöarbete?
Hur jobbar man med det i praktiken? Vi går igenom grunderna i arbetsmiljöansvaret som åvilar alla arbetsgivare.
Vi kommer bland annat gå igenom vad SAM-ansvaret i praktiken innebär och hur man bäst jobbar med framtagande och efterlevande av rutiner och säkerhetsföreskrifter, och hur man ska hantera personal som inte följer dessa.
Förhandlingsskyldigheten med facket – vad gäller?
Det är många arbetsgivare som missar att förhandlingsskyldigheten gentemot facket är en skyldighet som är just – gentemot facket. Man tror att bara för att den anställde säger ”äh, strunta i det” så är förhandlingsskyldigheten undanröjd. Så är det inte.
MBL – lagen om medbestämmande reglerar fackförbundens rätt att vara delaktiga i och få insikt och kännedom gällande de verksamheter som medlemmarna arbetar i.
Felaktigt hanterad tjänstepension? - Så vet ni om ni gör rätt
- Med pensionsexperten Christer Hansson
Nästan 40 procent av Sveriges företagare har så pass allvarliga brister i sin tjänstepensionsförsäkring att ingående åtgärder behöver vidtas – snabbt, för att undvika att behöva betala svindlande höga retroaktiva pensionskostnader och skadestånd.
Tillhör ni en av dessa företagare?
Standardavtal för nybörjare
Avtalsrätt och inte minst entreprenadjuridik kan uppfattas som en svårmanövrerad djungel.
Denna kurs syftar till att reda ut vad som gäller kring entreprenadavtal och ge en grundläggande bild kring hur avtalsrätten fungerar och uppbyggnaden av några av den vanligaste standardavtalen – AB04 och ABT06.
Nya LAS – vad kan vi vänta oss?
Det kommer under sommaren 2022 genomföras en del förändringar i arbetsrätten som kommer innebära praktiska skillnader inom vissa områden.
Bland annat kommer begreppet ”saklig grund” ersättas med ”sakliga skäl”, man kommer kunna undata fler arbetstagare från turordningen och visstidsanställningar kommer omvandlas snabbare än vad som gäller nu.
Arbetsbrist innebär inte per automatik – till skillnad från ordets innebörd – att det rör sig om att det är brist på arbete.
Arbetsbrist är ett lagtekniskt begrepp som indikerar att det – till följd av att företaget antingen går dåligt, eller av att arbetsgivaren bestämmer sig för att ändra organisatoriskt – försvinner tjänster från verksamheten.
Vad gör man när man inte får betalt?
Hur ska man gå tillväga när kunden inte betalar? Vad händer om de bestrider? Vad innebär en tvist i domstol? Kronofogdemyndigheten och inkassobolagen är förhindrade att hantera tvistiga fordringar, och är den enda vägen framåt att föra en process i domstol för att få betalt. Denna kurs riktar sig till er som är intresserade av att få en inblick i hur man ska agera när ens motpart bryter mot avtalet och inte betalar.
MVRs NYHETSBREV
Prenumerera för fler nyheter
Mekaniska Verkstädernas Riksförbund
MVR arbetar för att förbättra ditt företags lönsamhet genom att hjälpa dig och ditt verkstadsföretag i den dagliga verksamheten samt med att skapa goda förutsättningar för branschen med långsiktigt lönsamma mål för små och medelstora svenska verkstadsföretag.